Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

degradat blanc-2
bgshadow
0.00 (0 votes)

Imatge TecaSbat Calots

Els calçots són uns dels productes de temporada estrella de la gastronomia catalana, que es consumeixen durant el mes de novembre fins el mes d’abril.

Es tracta d’un dels productes que millor representen la cultura gastronòmica de Catalunya. El calçot és una ceba tendra, allargada, de color blanc i de sabor dolç que és cultivat sota terra, plantats en solcs que es calça sobre aquesta ceba tendra per mantenir-les tapades mentre creixen, i d'aquí sorgeix el nom de calçots.

Tècniques per cuinar els calçots

Hi ha diferents tècniques per preparar els calçots en una calçotada de les quals es pot destacar-ne tres: a la brasa, al forn i arrebossat.

  • A la brasa: la forma més comuna de preparar-los és a la brasa. Aquesta tècnica consisteix en col·locar els calçots a sobre d’una graella, amb les arrels al mateix costat, i es posen sobre una flama creada amb sarments (branques llargues i fines, principalment de vinyes). Es torren pels dos costats i, un cop cuinats, s'emboliquen en paper d’alumini i/o d diari per mantenir la calor i es deixen reposar sobre una teula.
  • Al forn: per aquesta elaboració és molt important rentar els calçots traient-los la primera capa de pell, per eliminar les restes de terra que pugui tenir i es talla l'arrel i les puntes de cada calçot. Es col·loquen en una safata amb paper de forn amb un rajolí d'oli d'oliva verge extra i es deixen al forn durant 20 minuts. És important tapar-los amb paper d’alumini no es cremin massa.
  • Arrebossat: aquesta elaboració és tant senzilla com fer servir tenir a la mà ous, farina i pa ratllat. Aquí rentem, també, els calçots per treure’n la terra i tallar-lo en trossos petits per facilitar-ne l’arrebossat.

Consells per menjar els calçots en una calçotada

La primera vegada que es menja calçots és important tenir en compte un parell de consells:

  • Primer pas, col·locar coll el pitet de plàstic i uns guants de plàstic per evitar tacar-se i cremar-se a l’hora de començar amb el ritual de degustació.
  • Un cop preparat per menjar, has de pelar amb compte el calçot amb les mans, subjectar-lo per la part de dalt, les fulles centrals, i la part inferior, la zona arrodonida i, seguidamente, s’ha de tirar suaument perquè tot l'exterior negre es desprengui de l'interior que és el que es menja.
  • Per últim, amb el calçot pelat només cal sucar-lo amb la salsa romesco (porta ametlla, avellanes, carquinyolis, tomàquets i alls escalivats, oli d’oliva i vinagre suau) que és la típica per acompanyar als calçots.

La salsa romesco és, a banda dels calçots, l’altra gran protagonista d’una bona calçotada. És l’acompanyament ideal per menjar els calçots. La recepta de la Teca Sàbat d’aquesta salsa prové del municipi d’Alió de la provincia de Tarragona, la zona d’origen d’aquest tradició gastronòmica.

Tal i com destaca l’equip de cuina de la Teca Sàbat, els calçots, habitualment es preparen de manera similar però, cada cuiner li dona el seu toc particular i específic tant en el moment de la cocció com en l’elaboració de la salsa romesco.

A més, els cuiners de la Teca Sàbat li donen una volta extra a aquest producte. Elaboren produccions especials com per exemple unes espectaculars croquetes de calçots les quals "estan molt demandades entre els nostres clients de les botigues de Ribatallada i Coll Favà", asseguren les dependentes de les botigues de la Teca Sàbat.

Sense cap mena de dubte, la calçotada és una de les tradicions de la cultura gastronòmica catalana amb la qual molts gaudeixen d’aquesta experiència per la seva espectacularitat, aromes i sabor dels productes casolans.

Rating

Recipe Rating
logo teca sàbat footer
RSIPAC 26.04063/CAT i RGSI 26.00758/B
Tots els drets reservats
Segueix-nos:  logo facebook blaulogo instagrm blaulogo instagrm blaulogo linkedin blaulogo youtube
Powered by: e-deon.net
Joomla Templates by Joomla-Monster.com
 
http://comprar-ed.com http://espfarmacia.com